Saturday, May 30, 2009

~hari ini punya cerita,30may

Posted by ван нур фархана at 5/30/2009 11:50:00 PM 6 comments Links to this post
hari ini,nak cerita kisah hari ini,hehe...lagi 10minit kul 12,tetapi mesti sudah hari baru bila kita habis type cerita ini..

hari ini,lepas subuh,kt tengok2 baby,then tido,maklum la,penatkan,xleh tido semalam,memikirkan masa hadapan,lepas tu tido balik,bangun semestinya la lewat kan,bangun kul 11lebih,mama panggil kt puteri 12,sebab suke bangun kul 12,hehe...tapi ni bangun lewat time cuti sem je,hehe...awal2 dulu bangun awal juga,ada pas subuh xtido tros,tapi hanya sebentar,lagi2 time tido ku sudah berubah,pagi2,mama akan letak baby zahra dekat kita,kita tido dengan dia,kalau dia gerak2,maksud dia,dia dahaga,xpun dia kencing,so bek wat sumthing before dia jaga n nangis xhenti2...

petang,lepas asar,kita pergi lrt setiawangsa,janji gan keah jumpa situ,nak pergi makan nasi kerabu rumah kawan,nik nama dia,keah tunggu sane da lame,sebab dia habis tuition awal+kita tunggu asar lagi..lepas sampai station taman melati,nik ambik,sesampai rumah dia,kita,keah yang juga kawan nik dan nik bersembang2,dan kemudian kitaorg pergi meja makan n makan,mak nik sangat bek,n frenly,dia kenal kan kakas(bahan2 nasi kerabu dalam kelantan xsilap) nasi kerabu...kita selalu beli nasi kerabu kat pasar malam kat masjid jamek,pasar malam tenku abdul rahman kot name tempat tu,yang pasti turun dekat lrt masjid jamek,sebab rasa situ sedap dari tempat len,jadi sanggup pergi,walaupun jauh,tp sebab kesibukkan melampau,xsempat la pergi dah.semenjak merasai kesedapan nasi kerabu mak nik masak,memang kalah nasi kerabu masjid jamek yang sedap itu,hehe...memang mama nik masak sedap sangat,kt makan 2 kali tambah sebab sedap sangat,xboleh melepaskan peluang,bukan selalu dapat makan macam tu,hehe...

lepas sampai rumah plak,kita cerita la kat mama,mama nya favorite memang nasi kerabu,then secara xlangsung mama da terjeles,mama xdapat pergi rumah nik,sebab mama ada kenduri time tu n balik rumah kena jaga baby kak yu,xboleh tinggal rumah lame2,nanti kakyu yang degil tu buat kerja yang xboleh di buat nye,dia kan operation..selepas kejelesan mama membuak2,kita pun bagitau nik,nak sedikit nasi kerabu tu,nik pun kate ok,then kita pun cari spec n begduit kita,da lame xguna mereka,semenjak exam final ritu,hehe...kita gan mama pun bertolak,before tu pergi pasar malam,beli buah2,n daging n air soya minuman kegemaran ku,berat la sangat,kt angkat 40biji buah-buahan,tp bukan la 40 biji durian,cempedak nangka,tapi hanya lah pear,orange n plum jer pun,tp berat la jugak,gan daging sekg,bagi mama angkat air soya jer,xkan kita yang muda ni angkat sikit kan,hehe..

lepas tu kita pergi la rumah nik,sek bek jugak ingat jalan time petang tadi kan,ada jugak call sikit,sebab xsure,hehe...sebab petang tu xpakai spec,so xla perhati betul2...selepas ambik nasi kerabu tersebut,kitaorg pun balik la rumah,pas hidangkan nasi kerabu di atas meja,cari la mana hp kt,xjumpa,tahu hp da hbs batery,tp kita pasti,mesti ada kat rumah xpun kat keta,mama,mak tok n kita puas cari,2kali kita cari dalam keta,bawah seat pun kt da cari,kt masuk kan tgn bawah seat,tp xjumpa2,dlm rumah kita cari,kat peti ais pun kita cari,mcm xlogic cari tempat tu,tp mau cari jugak,macam2 tempat la kita cari,last2,mama kate,ambik torchlght pergi tgk dalam kereta,akhir nya jumpa jugak selepas hampi 1jam lebih pencarian hp kt yang sudah mati,huhu...penat la sangat,kalau kt check betul2 before tu kan xla lame sangat cari,takut sangat gelap,cari pn cepat2 jer..

nak kat kul 12 lebih,hari baru,time tu gah tulis blog lagi,xhabis lagi tulis,afiq tibe2 berak,kt pun dipanggil untuk pegang kaki nya,kak yu basuh berak dia,kita kegelian sikit basuh berak baby,1st time basuh zahra,kali kedua mahu anak sendiri,kecuali ah emrgency berlaku lagi,ehhe...kemudian,tiba2,ade air kena tangan kita,kuning plak tu,kita pun jerit dia kencing,yang kelakar nye,dia kencing terkena muka dia sendiri,hehee...kita asek gelak jer lepas selesai bersih kan dia,macam kelakar,da la air kencing dia terkena kita,kakyu citer,kt terlepas kaki dia,sebab terkejut sangat,kita pun xperasan,kita ing kita xlepas,hehe...mama kate,bahaya kita ni,kang ternampak lipas time dukung afiq,teros lepas kan dia,huhu...kita harap,next time xbuat lagi,bahaya,kena kawal diri,jangan lepas2 kan macam tu jer.mungkin sebab tu,sampai skrg nak bawa keta pun takut2,kita mudah terkejut,da la haritu renew lesen 3tahun,dengan harapan,lepas habis blaja lesen xmati2 lagi,boleh belajar sekejap before habis tempoh lesen tu,harap2 time renew lagi sekali,sudah berani membawa kereta,huhu...

sekian,xlarat da nak type...

~2.05am ,30may2009

Posted by ван нур фархана at 5/30/2009 02:05:00 AM 3 comments Links to this post
entah mengapa,baru saja nak off laptop,tiba-tiba hatiku rasa resah,takut,gementar,sedih,tak tau nak describe,takut,sangat takut,takut tidak dapat menerima kenyataan,hari itu makin hampir,sangat takut,amat berharap sangat-sangat dapat terima apa yang akan ku ketahui nanti...mungkin kita nampak tidak baik,tapi ia baik untuk kt,saya harus kuat,kuat menerima kenyataan yang mungkin menyedihkan.tp sekuat-kuat mana diri ku ini masih ada ketakutan,ketakutan menerima kenyataan,huhu..aku hanya mampu berdoa.....

Wednesday, May 27, 2009

~bingka roti

Posted by ван нур фархана at 5/27/2009 08:33:00 PM 11 comments Links to this post
semalam(26may),bingka roti ku jadi la jugak,ni gambar dia




walaupun tak nampak menarik,tapi sedap la jugak dari before yg kt wat ritu,hehe...maktok bagi rate 8 over 10,boleh la tahan,ayah plak 4 over 6,mula-mula ingat dia nak bagi 4/5,hehe..ayah memang,comel dia,hehe

Tuesday, May 26, 2009

~1.21am

Posted by ван нур фархана at 5/26/2009 01:18:00 AM 2 comments Links to this post
b4 tido,mahuku type cerita smlm(25may2009),bangun2 pagi,semesti nye la terbangun agak lewat,n mmg lewat pun,nak kat kul 12,haha....xpe,cuti kan,penat jugak hari2 ku,menjaga zahra,yg skrg ni asek xmo minum susu n suke merajuk,huhu...lepas sahaja bangun,kt kena jaga zahra,sume bz,sek bek abg cuti keje,so,kt gan abg la pg tesco,pergi lepas zohor,mula2 xmo bawa zahra,tp aunty dtg,zahra pun terbangun,n kt pun bawa la dia.

di tesco kt,abg n zahra bersama troli start utk mencari barang2 yg dipesan mama,abg tolak troli,manakala kt dukung zahra yg berat jg la,lenguh dukung lame,pas masuk2 jer dalam tesco tu,ternampak susu pekat manis teapot,rm1.99 sahaja,so ape lg,ambik la byk,15 kot,haha...sbb tgk org pun ambik byk,lgpun mama kate,kalau tulis promosi,mmg murah ah brg tu,n mmg murah la,kalau x,nak kat rm3 kot(xpasti,mcm confident je lbh murah kan??,haha)..

lepas tu,ktorg pergi la tmpt nak beli bahan2 masakan dapur,mula2,kt pergi cari daging cincang,da lame nak wat begedil,tp xbeli2,cari2 xjumpa jgk,sbb nak jname ramly gak kan...yg ade jname ape tah merepek2..da lame sgt,n mcm pasti n mmg xda,kt pun pg la tmpt len sbb tkt zahra kesejukan,lupa bawa ken nak balut dia...kemudian kt pun cari brg len yg dipesan mama,time nak ambik cili padi,kt bagi la zahra dkt abg,then ade sorg pekerja tesco,dia mintak nak dukung zahra,abg bagi la,dia kate,comel nye,hehe...pastu yg xtahan nye,muda nya mama dia...semesti nya dari awal org akan sangka kan kt isteri kpd abg kt,hehe...

time nak pilih bawang besar plak,kt pilih dalam 6biji jer,pastu kt pg jumpa abg kt,xtau nak pilih da,sbb sume tgl yg xcntk2,lebam2,kulit tercabut2 la,pastu abg la pilih,dia ambik,pastu ktorg rs da cukup kot,kt pg plak cari ikan,ikan membong(promosi),kt sangkakan ikan kembung,kt nak makesure kan btl tu ikan kembung,kt pg tnya kakak jaga ikan tu,dia kate x,pastu kt tnya lagi,sure ke,mcm pelik je,mmg muke ikan tu mcm ikan kembung,pastu dia bagi tau,ikan membong badan dia warna2 hijau sikit,ikan kembung plak warna kekuningan,then kt pilih la ikan kembung,tmpt len,pas pilih2 cari yg sihat2(tp da mati la,tp mcm sihat2 la),mata xmerah2 kt pun pegi timbang,then ternampak udang baru je pekerja tu letak,trok kt dgn cpt nye,bw plastic ikan tu pg nak pilih udang,pas2 pilih2 udang,tgk la tepi sume,plastic ikan da org len ambik,agak sedih la,pilih ikan lame kan,pastu da malas nak pilih lagi,hehee...pas2 da ambik sume brg yg dipesan,kt pun bersama abg n zahra pg kaunter,membuat pembayaran,tp kt xbayar la,beg duit pun xda,ape tah lagi duit,hehe..bawa hp jer time tu...

on way balik singgah jap pasar dato keramat,nak beli cacar,nak wat bubur,abg nak makan,kt turun dari keta,n pg beli,time tu hujan,abg jaga zahra,mula2 smpi nak beli cacar, n time nak pg cari santan,ternmpak soya,pastu tros beli 0.5kg,n 0.5kg santan jugak,agak malu mula2,xtau nak beli byk mane,hehe...

pas smpi rumah,kt pun rebus cacar,sbb mama nak tlg wat kan,kt pun mencari bahan2 utk membuat bingka roti,kt dpt resepi ni dr blog org,dari ritu nak buat,lepas da siap bancuh,kt buh la dalam loyang,pastu call aunty,dia kate,nanti rosak microwave kalau guna loyang,so kena tukar bekas,guna la pirax mama,mcm ne tah eja pirax,hehe...snanye ikut resepi tu,dia suh guna oven dgn suhu 190 darjah celcius,tp xreti nak guna microwave dgn ciri2 yg same,nak kuar kan oven,sgt la malas,so guna gak la microwave tersebut...time masak,atas je garing,bawah x,sbb bekas tu tebal kan,so terbalik kan la,agak hodoh la jadi nye,keh2...pas ayah balik,kt pun hidang kan la,bagi dia makan,mula2 dia makan nasi,then bubur cacar,pastu mase utk bingka roti yg kt buat,dia rasa2,kt ckp,brapa rate nak bg dr 5,dia pun pk2,n jwb la,dia kasi 2 jer,tu pun kecian,sbb anak yg masak dia kate,dia kate lepas ni,kena pg jumpa dentist,hbs gigi dia skt makan,keras sgt,hahaha...then kt pun kuar la lg 1 mangkuk,yg tu xkeras,kt guna magkuk makan yg boleh dimasukkan dlm micrwv,kt masak sekejap je,xgaring,tp kalau nak lgsg xgaring,n mentah2 ada dlm peti ais,xmasak lg,tu la,wat byk sgt,tp kt tau,sbnanye sedap bingka roti yg kt wat tu,tp disebab kan guna microwave yg kt xtau nak guna utk msk roti,dia jadi xsdp,bukan salah kt xsdap,salah microwave tersebut,hehe...tp abang ipar ku yg sngt bek hati,dia kate sedap,cuma part yg garing je xok,sbb kering sgt kot,sememang nye microwv slh,kalau guna oven,sedap smpi termimpi2 keenakkan nye...

kerana sudah sesangat la pjg sudah ku type,n mcm la da rs lenguh tangan,mahu ku beradu,esok kang bangun lmbat lg...oyasuminasai

Sunday, May 24, 2009

~citer tgh2 pagi lg (",)

Posted by ван нур фархана at 5/24/2009 01:35:00 AM 7 comments Links to this post
skrg 1.36am,kt nak cerita,da lame xbercerita,eheh..ni pun br masuk bilik,mama gan ayah ku n sume org da nak msk tido,dorg suh kt tido(xmo digannggu kot,penat la,sume bz),kt asek ckp xstop2,kalau kul 8 malam xpe gak,ni 1pagi,hehe...ye la,kt br bgn tido 11lebih td,smpi kan pasar malam pun termiss,hehehe...xdpt la beli plum kegemaran ku,kalau x,cukup seminggu plum tu utk tunggu sabtu strosnye lg,huhu...

kt tertido awal sbb kt bgn awal smlm,kt tido gan zahra,saje2,nak rs tido malam bersama baby,hehe...b4 nak tido kan dia,kt tido kan dia kat buaian,dia mmg kena tido kan dlm buaian,kejap je lepas dia tutup mate,tros kt angkt,sbb nak msk bilik cpt2,of coz la dia xtido nyenyak lg,akibatnye,dia pun terjaga la dr tido nye,tah3 br nak mimpi wonderpet nye,ha,1st time kt tgk wonderpet nye kartun smlm,selalu dgr je lagu msg hp kelasmate ku(kami xbsr dan kami xkuat,bila kami bekerjasama kami jadi kuat....yey wonderpet...yey..),hehehe...tajuk ari tu,selamat kan ikan emas(save the gold fish),tp tgk xhbs,sbb zahra da ngantuk thp max time tu...ha,lepas dia terjaga dr tido dia,kt pun dukung2 dia nak bg tido,tp xtido2,lenguh owh,dia makin berisi,kakyu kate,terkejut dia,br 5 hari xjumpa,zahra mcm tu,kt dgr,suke nye,sbb dia makin gemuk,kt suke baby gemuk2,nanti best cubit pipi dia,hehe...pastu bagi dia tido atS katil,men2 kepala dia n ketuk2 dia,dia tertdo jgk,gantuk sgt kot,dlm kul 5 pg lbh,dia gerak2 disebabkan xnak dia terjaga n nangis sbb dahaga,kt pun buat susu utk dia n bg susu kat dia,pastu kitaorg tido blk jap,then pas sbh kt bw dia turun bwh,saje nak tgk org len,sume da bgn,ehehe...pastu men2 n tgkp gmbr dia bersama baby baru,tgk2 dia berak,sek bek da mama dia,mama dia la bsh kan,hehe...

zahra(4bulan) n afiq(4ari)


comel kan??dia ikut cik na dia(perasan),hehe..sorg hensem sorg cantik...alamak,terlupa,esok nak pg tesco pagi2,bli ikan2,udang2 n adik bradik mereka,nak kena tido da..nanti update,hehe

Friday, May 22, 2009

~AiR MaTa iBu

Posted by ван нур фархана at 5/22/2009 02:10:00 AM 0 comments Links to this post
Air mata ibu
mengalir,

bila mendengar tangisan si kecil,
masih merah salutan darah kelahiran.
Biarpun penat bersabung nyawa,
senyuman tetap terukir
ceria memekar taman jiwa.
Segala puncak sengsara
hancur semerta,
selamat zuriat melihat dunia...

Air mata ibu
menitis lagi,
bimbang resah mengulit diri,
sepanjang malam berjaga gelisah,
kerana si kecil masih mentah
meraung sakit ditimpa musibah...

Hari itu,
air mata ibu
bergerimis lagi,
bukan kepiluan
tapi kebanggaan,
melihat permata digilap kejayaan
tak kering bibirnya dengan senyuman,
tak lekang lidahnya pujian kesyukuran...

Takdir tuhan siapa menyangka,
harap panas bertahan
sang hujan bertamu ditengah laman...

Tika ini,
air mata ibu
bergenang kelukaan,
hati tua robek
sarat calaran,
permata kebanggaan
hilang kilauan kemanusiaan,
didikan tinggi tiada pedoman,
akibat gelap hati iman
harta nafsu jadi panduan...

Kemuliaan ibu,
hilang
ditimbus padam,
insan mulia
yang sarat pengorbanan
ditinggal gersang...

Rintihan si ibu,
Kesepian...
Kesedihan...
Kekecewaan...

Bukan balasan jasa
pintaan jua,
cukuplah secebis kasih permata
sementara jasad bersisa nyawa
biar tenang menutup mata...

Thursday, May 21, 2009

~Cara jawab tepon..time2 busy giler...hehehehe....

Posted by ван нур фархана at 5/21/2009 07:44:00 PM 2 comments Links to this post
Sebenarnye cara menjawab tepon yang kite amalkan adelah salah... dan kebanyakannye sama..
terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul.jadi disini kite akan cube untuk menukarkan jawapannye (tak le korang boring sangat kalu jadi operator)


1.soalan: haloo.may i speak to ain please?
jawapan: maap.sini bukan balai polis.

2.soalan: haloo, siapa disana?
jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..

3.soalan: haloo,boleh saya bercakap ngan bapak awak?
jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

4.soalan: haloo,boleh sambungkan ke nombor 323?
jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur.

5.soalan: haloo,mak ade rumah?
jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.

6.soalan: haloo ain,buat ape tu?
jawapan: kan ke saya tengah bercakap ngan awak kat tepon ni..

7.soalan: boleh saya bercakap ngan ain ?
jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye... .time kacih.

8.soalan: haloo.tolong panggilkan ain. saya nak bercakap dengannye.
jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap

9.soalan: halloo... ...
jawapan: haloo.pusat sakit mental disini.anda ingin mendaftar?

10.soalan: haloo.saya nak tumpang bertanya...
jawapan: maap.ini bukan kaunter pertanyaan.

11.soalan: haloo.betul ke ini nombor 3234412?
jawapan: sila dail sekali lagi.kalu saya masih menjawab betul le tu.

12.soalan: assalammualaikum...
jawapan: waalaikummussalam..(tupp!..terus letak tepon.salam kite wajib)


hehe...

people will forget what u said
people will forget what u did
but they will not forget how u make them feel...

Wednesday, May 20, 2009

~watashi wa shiawase

Posted by ван нур фархана at 5/20/2009 03:38:00 AM 2 comments Links to this post
hehe,happy nye,mama ayah gan abg amir br je blk dr hospital tgk kakyu,dia br je bersalin,alhamdulillah,dpt baby boy,n ni pict baby yg ayah tgkp,comel bangat...
kawan zahra,hehe(gmbr xsmpi 2jam selepas dilahirkan)

smoga jadi yg anak yang soleh...sayang kamu...


Tuesday, May 19, 2009

~sedihnye hati ku

Posted by ван нур фархана at 5/19/2009 11:07:00 AM 2 comments Links to this post
bgn pagi2,nak check dpt xkolej,check2,dia tulis

Harap Maaf! Permohonan Kolej Anda Gagal. Terima Kasih

xtau mcm ne nak ckp,boleh wat rayuan 5july,tp seminggu lepas pelajar br masuk kolej,tp bape ari kemudian kelas da start,mesti kena ulang alik seminggu or 2 minggu awal utk tunggu jawapan,2 pun kalau berjaya rayuan,kalau x???sedih2,da berusaha utk dpt kan kolej,kutip kupon sume,huhu...da la last sem je duk dlm kolej,huhu...

~cerita tgh2 pagi

Posted by ван нур фархана at 5/19/2009 01:38:00 AM 2 comments Links to this post
seperti biase,ku tidak blh tido,xngantuk2 disbb kan terover sleep,baby tido,farhana pun tido,hehe..mase tido ku pun sudah berubah ikut mase rambut 1,hehe...nak guna kt ke ku xtau la,ikut suke tgn ah nak type ape =)

smlm 18may(da masuk hari br rini,19may,hehe..),bgn2 tido jer,tros bg zahra susu,n mandi kan dia,pastu tgk2 kena tukar pampers,pastu malas nak susah2 tros mandi kan dia sbb dia muntah susu dia blk kat bahu kiri ku,pas2 mandi,bagi dia susu lagi,pastu dukung2 dia,dia nangis lg,muntah plak kat bahu kanan kt plak,xhbs2 muntah,tu asek2 nangis nak susu kot,skt prt kot,kecian dia,di hari jdi nye yg ke 4bulan asek2 muntah,huhu...

ni zahra lepas mandi


pas bagi zahra tido,kt pun mengarang ah cerita pertama yg kt type sendiri kat blog,pas siap,edit2 blog plak,maklum la br buat blog,hehe.. time 2 mama call, bgtau suh kemas2 brg2 kakyu(my only kakak yg ade) nanti mama nak ambik brg2 tu,kakyu kna masuk wad sbb bp dia tinggi,ambulans ambik dia,sehari b4 tu,doctor da suh masuk hosp,pastu dia degil,huhu...sume anak2 mama degil2 nak wat mcm ne kan,hehe..

time mama call, mama gah drive ikut bontot ambulans,so kt pun agak2 lambat lg la nak smpi kan,nak pg hosptal lg,pastu blk rumah,so wat xtau,smbil edit2,baby zahra pun terjaga,pas tu bagi dia susu,tgk2 pampers bsh lg,so tros mandi kan dia,kira 2kali la kt mandi kan dia smlm,pas siap2 dia muntah lg,cuci2 muntah dia,dukung2 dia sbb dia nangis,tertgk la jam,terkjt la sgt2,da lwt,ayah nak blk,mama xsmpi rumah lg,pe ayah nak makan..

sek bek la sepupu ade,iaitu uncle kpd zahra la yg menjaga zahra,maktok kat luar,pg tgk pokok,dia kate xda keje nak buat(cari alasan nak blk kg,rindu kg,hehe),malas nak pgl maktok, then kt pun masak la nasi,pastu tgk xtau nak masak ape,sume keras dlm peti ais,berjam2 la nak tunggu masak,buka oven,ade udang cili n telur cili,n sayur2,kakyu msak tgh ari,rs lega ah sikit,udang ade la jg cukup la nak makan,sayur plak xpe,xrmi suke sayur,hehhee...telur sng jer,rebus ah telur,kt ambil la telur ayam 3biji n 2 biji telur itik then rebus,tlr ayam msk la dlm cili kaco2 then siap la,tlr itik plak,nak tmbh lauk je konon2,nak bahagi 2 tlr itk tu,tgk2 bukan telur masin,huhu....


xbrape lame kemudian,ayah pun blk,dia solat jap,asek bek la smpt nasi masak,hehe...time tu mama xsmpi lg,pas mkn2,ayah tnya da kemas lom brg kakyu,sek bek ayah ingt kan,kalau x,mesti kena mrh mama,hehe..psan awal2,tp xkemas2 lg,pas mama blk,ayah n mama pg hospital,n mereka kasi tau mungkin kak yu akan bersalin arini(19may) insyaalah,smoga ku dpt anak buah yg sihat,hehe...xsbr tunggu...

Monday, May 18, 2009

~keTahuiLah oLeHMu...

Posted by ван нур фархана at 5/18/2009 09:49:00 PM 2 comments Links to this post

Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya sia-sia...
Allah SWT
tahu betapa keras engkau sudah berusaha.

Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih...
Allah SWT
sudah menghitung airmatamu.


Jika kau pikir bahwa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa berlalu begitu saja...
Allah SWT
sedang menunggu bersama denganmu.

Ketika kau merasa sendirian dan teman-temanmu terlalu sibuk untuk menghubungimu ...
Allah SWT
selalu berada disampingmu.

Ketika kau pikir bahwa kau sudah mencuba segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi...
Allah SWT punya jawabannya.

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan...
Allah SWT
dapat menenangkanmu.

Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan...
Allah SWT
sedang berbisik kepadamu.

Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa ingin mengucap syukur...
Allah SWT
telah memberkatimu.

Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban...
Allah SWT
telah tersenyum padamu.

Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi...
Allah SWT
sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu.


Ingat bahwa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap...
Allah SWT
TAHU......

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda, Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...

~Saya bUdaK bAru BlaJar...

Posted by ван нур фархана at 5/18/2009 04:03:00 PM 2 comments Links to this post
br je wat blog ni,br 16jam dia hidup,xsmpi sehari lg umo dia, n ni 1st time tulis sendiri kat blog ni,sememangnye mgkn akan penuh kemerapuan,hehe..

blog ni,khairul-san aka adik khairul comel yg ajar akak nye buat,thanks khairul yg juga my 1st follower,hehe...org pgl dia dari kecik lun,br tau,mcm comel dan kelakar pgl mcm tu,haha...

selalu bc jer blog org,smlm kebosanan yg terlampau sgt, time bc org nye blog, tetibe je rs keinginan nak buat jg 1,hehe.. xpenah dipikiran ku b4 ni nak wat... then lun la yg ajar sedikit demi sedikit,thanks ye,nanti blanja akak kek,keh2... akak xda duit nak belanja....


sesungguhnye n sememangnye xpndi la buat ayat sendiri,tp kebosanan thap super(rambut 1 ajar super2 ni :P) kt pun buat la karangan ini sambil2 jaga my anak buah yg pertama,anak buah kedua insyaallah akhir bulan ni,kakyu tunggu tarikh jer ,hehee...

skrg baby gah tido dlm buaian dia,name dia zahratul amani wan mohd murzain,name dia xbuh wan sbb name dia mmg da pjg,kang soklan exam xjwb lg da penat hitam kan huruf2 name sendiri,ehehehe.. em,ari ni 18may2009 genap umo dia 4bulan,da besar pun dia... nak bg dia makan kek,xblh,minum susu je la dia,hehe...ni gmbr zahra,comel kan??


em,selamat hari jadi ke 4bulan,hehee...jgn mragam2,nanti cik na marah,xmo bg susu,huhu..

smpi sini sahaja la coretan ku 1st time ini,hehehe...kalau xpaham time bc,wat2 paham la(mcm da org baca jer,hee....)

sekian....salam

Kenapa Yahudi Bijak Ehhh ?

Posted by ван нур фархана at 5/18/2009 02:42:00 AM 1 comments Links to this post
[Alkisah]
Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.


Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?
Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.


Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data-data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.
Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang si ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, si ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ya, ini untuk anak saya yang masih di dalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga dia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenuh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.
Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.
Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yang sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah-buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.
Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok di luar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada gen, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yang mendalami bidang gen dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)
Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah-buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota-notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.


Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri daripada kaum Yahudi.
Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak-anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak-anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.
Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid-murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupun kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan kejuruteraan, idea itu akan dibawa ke institut tinggi di Politeknik dan Universiti.


Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktikkanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan di dunia! Siapakah yang mencipta design Levis yang terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.
Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen di kepala, banyak agama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang-orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yang pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!


Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yang berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yang bernas, jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatankuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yang perniagaan mereka menurut landasan yang betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell Computer, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.
Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika si ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan metamatik yang mudah tetapi konsisten disamping mendengar muzik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yang elok dan berhasiat yang baik untuk otak, menghayati muzik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak-kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak-anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yang memerlukan konsentrasi yang tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.


Merokok menjanjikan generasi yang moron (goblok) dan sudah tentu gen bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapura pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, di sini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapura dan menkjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapura hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!
Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! Dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yang dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka dipertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.


Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Firaun hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yang bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yang telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 muka surat penuh. Esaynya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.
Dr. Stephen Carr Leon

~Cintaku Hanya MilikMu~

Posted by ван нур фархана at 5/18/2009 12:02:00 AM 0 comments Links to this post
Bukan mudah Ya ALLAH…
Berdiri di tangga kemewahan, kenikmatan dan kesenangan
Keindahan dunia ini menganggu ku
Kemanisan hubbu dunya ini mencarik-carik imanku
Dimanakah aku tanpa kecintaan padaMU

Aku runsing Ya ALLAH
Aku berlari ke sana dan ke sini
Aku mencari dan terus mencari
Dimanakah ku tagih cinta Ilahi
Bagaimana harus ku bayar nikmat yang Kau beri
Sedang aku tidak diuji
Maka saat aku tidak diuji, adalah ujian yang terbesar sekali
Andai bisa aku berbicara denganMU
Dan ku harap Kau mendengar pengaduanku
Sungguh aku bukan bercakap kosong
Inilah keluhan hatiku
Yang merindu cinta MU, yang mengharap keredhaan MU….

Ampuni aku Ya ALLAH
Aku lemah lagi tak bermaya
Melawan sesuatu yang digelar fana dunia
Aku tak mampu Ya ALLAH,
Belenggu ini menghimpit ku…
Belenggu ini menghiburkan hatiku
Sehingga aku senang denganya
Sehingga aku takut kehilanganya
Sedang cintaMU itu sangat luar biasa…
Sedang cintaMU itu lebih dari segala-galanya…

Sungguh aku tak layak Ya ALLAH menghampiri syurgaMU
Dan pasti menggeletarlah seluruh tubuhku mendengarkan api nerakaMU
Lalu ke manakah langkahku
Selayaknya dimanakah tempatku
Atas redhaMU ya Rabbi..
aku hanya menuruti
Andai aku diseksa, kan aku patuhi
Asalkan Kau meredhai hidupku ini

Terima Kasih Ya ALLAH kerana sudi menyayangi diri ini
Terima Kasih Ya ALLAH kerana sering mendengar pengharapan serta pengaduanku
Terima Kasih Ya ALLAH kerana sering bersama-sama denganku,
tak kira apa keadaan imanku
Sesungguhnya Ya ALLAH,
cinta ku hanya milikMU…
 
blog design by suckmylolly.com