Tuesday, March 16, 2010

~16march

Posted by ван нур фархана at 3/16/2010 10:34:00 PM 0 comments Links to this post
second last nye entry mmg mngarut,hhuhu..sudah lame xtulis kat blog..tulis plak time sgt xkena,ni pun same..nak tido..byeeee

Monday, March 15, 2010

~braces o braces

Posted by ван нур фархана at 3/15/2010 12:08:00 AM 0 comments Links to this post
nak buat braces..sape nak belanja??

Sunday, March 14, 2010

~asasi,diploma,matrik...

Posted by ван нур фархана at 3/14/2010 11:18:00 PM 0 comments Links to this post
da lame xtulis entry,ni tibe2 mahu tulis,esok kena pg keje,huhu..xiron bj lg,adeh..
weekend ni pg shah alam,ikut kawan keah nya family pegi selangah ke uitm, xsilap la,xpun lbh kurang la selangkah uitm,mcm edu fair,tp untuk uitm,ade booth2 ikut2 faculty..n kolej yg bersekutu dgn uitm..lepas hbs tu,singgah rumah kwn n tido sane,sgt njoy weekend ni,xrs kelaparan lgsg selama duk sane,mesti brt makin nek,huhu..


minggu lepas,keah br je dpt result spm,result nya same mcm sy,ingt akan dpt better dr sy,tp xper,ape yg kt dpt,kena bersyukur,lgpun,keah malas study kan kan??hehee..time keah nak exam byk tido kan,mane xtumpah lauk kalau xke nasi,btl ker peribahasa tu..mcm kakak mcm adik la,byk sgt tido,kena ubah ni,hobby tido,kena tukar ke hobby yg lbh berfaedah...xper,usaha lg bila smbung lg belajar..teringat,mase intersesi exam dulu,nak exam information system,n esok lg tu c++,tp masih berjalan2 kat k4 n siap pg pilih cushion cover untk rumah lg..esok nak final br blk kolej dgn tiada lgsg ilmu di kepala..ambik mudah sgt...sepatut nya xbegitu..sesal kemudian x berguna, jgn diulang lg..

trasa sgt merepek mlm ni,mgkin da sgt mengantuk..ok,pasal tjk entry,ape yg dpt sy simpul kan,kalau nak ambik engineerg better smbg asasi kejutraan xpun matrik,jimat setaun owh,kalau dip 3 thn,degree 3 thn,jadi 6 thn semuanya..kalau asasi or matrik,hbs degree br 5thun,kan jimat..lecturr kat booth tu la ckp,bila pg faculty math n sc,tnya2,dia kate,better ambik diploma,br degree,kalau matrik blaja byk,pastu smbg degree nanti kena cover sume kat thn pertama,br campur dgn pelajar diploma..so mcm payah sikit la,hehe..pg booth faculty math n sc saje je bw keah pg tmpt actuary,slh satu course idaman sy ialah actuary,time isi ipta dulu,aunty yg ambik actuary kat us suh ambik stat,dia kate xpyh la actuary,n kwn sy nye mak smbg stat kat NZ,so mcm terminat jugak dkt stat...lecturer kat matrik suh ambik actuary sbb dia ambik actuary dulu,so time isi ipta,memang isi stat pertama kedua actuary,ulang2 course,byk isi uitm sbb murah,n course 3thn sahaja,ehhee..murah menjadi keutamaan ku,sbb xnak susah kan parents..hehe..

sedih sbb xdpt actuary mula2,lgpun da isi pertama stat kan kan,n suke plak skrg sbb actuary mcm byk membaca jugak,pasal insuran,kalau bc2 ni,da mcm course titas n falsafah,kalau membaca nye subject of coz dpt b-,tp sgt tersenyum ctu sem lepas dpt A owh,xpernah dlm sejarah dpt A utk subject membaca,wlpun sem lepas pointer agak jth,byk jth kot,smpi je kat airport macao,dpt msg result,sedih mahu berguguran air mata,tp redha,sem ni mmg byk main,tp sem2 b4 ni pun,tp sem lepas subject pun susah2 jugak,ok la,hehee..da lepas pun,tp ctu A,happy jugak la,ehhee..at least dpt A..xpernah expect nak dpt A ctu tau..bangga2..

ok,esok nak call kp nak tnya pasal master nya permohonan da buka ke blom,sbb ritu tnya mcm da buka je,mahu smbg master,ilmu di dada mcm sikit sgt dan xbersedia mahu keje,rs mcm umo 22 thn ni muda lg,padahal da tua.tapi mcm da lupa ape yg dah blaja,haih..em,sy da menasihati keah,kalau nak smbg stat ke actuary ke,sila la ambik diploma,at least dip 3 thn,degree 2 thn,so 5thn dia blja course tu,mcm ade 2 course ni je ade,hahaha..keah da tersempit dgn course yg kakak dia suke,mcm sy 3thn saja blaja stat,kalau cmpur master,br 4.5tahun je blaja stat..huhu...nak compare ilmu sy dgn plaja dip mmg beza kot,dgn statistical software,plajar dip click2 jer,sy termenung2 nak click mane,hehehe...tp math kat matrik mmg susah owh..mencabar.hehee...rindu matrik..rindu air soya bape posen tu,kat matrik balik rumah maktok tiap minggu,mcm duk shah alam xblh blk tiap minggu jer,hehee..da,nak stop,makin mengarut n tulis ntah ape2..sakgi tido mimpi kat matrik plak..ja ne..








Thursday, March 4, 2010

~dia takdirmu di syurga

Posted by ван нур фархана at 3/04/2010 12:55:00 AM 0 comments Links to this post
Dia Takdirmu Di Syurga
www.iluvislam.com
Oleh:Rezza Khanafiah
mawaryangtinggi



HATI manusia sangat fleksibel, tersentuh, mudah bimbang tatkala takdir tidak sebulu dengan fitrah, tatkala diserang malapetaka di luar dugaan resah bukan kepalang, akal separa waras. Bila keinginan diharapkan menemani, datang pula bebanan menghantui. Kenapa, mengapa, apa berlegar, berputar ligat membunuh daya mampu dan mahu. Mampu, dalam erti kata berpecak silat menentang badai, dan mahu, berubah.

Berkali-kali kita diingatkan, manusia tidak sirna dari dugaan, sering diduga dan menduga.Tabi-‘e alam, memang kita memerlukan antara satu sama lain, tiada siapa bisa mendabik dada dia boleh hidup tanpa perlu kepada manusia lain, hatta hartawan sendiri masih memerlukan khidmat orang bawahan, mengaji mengurus dan sebagainya. Justeru itu, masalah akan ada di mana-mana tanpa dipinta, cuma kita disarankan agar berhati-hati, sedia, sabar, dan belajar dari masalah tersebut.

Jodoh, adalah hal berkaitan dengan fitrah, mahu tidak mahu setiap daripada kita pasti dipaksa bergelumang meredah mehnah, suka duka, jerih perih sebelum bahagia dalam rumahtangga direalitikan. Manusia tidak selama-lama akan kebal, pasti ada satu saat dia akan tunduk, jatuh. Oleh kerana itu, Islam mengajar agar kita tidak sombong untuk belajar daripada alam, pengalaman, sirah buat pendinding kalis kecewa, sengsara, dan lara. Kita kian tenang dalam damai ketika mencari cinta Ilahi nan abadi.

Kita mesti selalu jadi baik, agar yang baik juga Allah Taala jodohkan untuk kita. Cinta yang dicari baik, tetapi cinta yang ditemui lebih baik lagi. Keluarga ibarat sebuah negara, suami ialah seorang pemimpin menerajui sebuah kerajaan besar, tidak boleh dipandang enteng. Berjaya atau tidak seorang suami itu dilihat berjaya atau tidak anak buah di bawah jagaannya.

Perkahwinan yang sempurna bukanlah sentiasa sempurna, melainkan ketidak-sempurnaan yang ditangani dengan kemahuan pada agama, syari-‘at aturan daripada al-Quran dan as-Sunnah. Tiada apa yang sempurna dalam dunia ini kerana ini hanyalah dunia. Tidak penting di mana kita bermula, tetapi lebih penting di mana kita akan berakhir.

Kali ini sudah dua kali peluang saya berikan, tapi abang masih tidak mahu berubah...” rintih seorang isteri bila mana tahu si suami main kayu tiga.

Kadangkala kita terlalu mengharap sesuatu yang ideal sehingga kita terlepas pandang dengan segala kebaikan yang ada pada pasangan di depan mata, hingga kita cuba membandingkan dengan insan lain.

Salah kita juga, dulu bercinta bagaikan hilang waras manusia normal, bibir hanya berbicara kebaikan pasangan sahaja, memuji kecantikan pasangan. Bila dah akad, pasti kebaikan juga diharapkan, namun panas tidak selalu sampai ke petang, bila ada step tersilap, maka mulalah persoalkan ini dan itu.

Cabaran hidup berkeluarga tidak seindah yang diimpikan, khabar tidak seindah rupa. Tidak boleh menjadi idealistik. Banyak tanggungjawab harus dipikul, banyak keseronokan masa bujang yang terpaksa dikorbankan, karenah anak-anak yang bisa menggugat kesabaran. Bila dah berumahtangga suami isteri bukan sahaja berkongsi satu bilik, satu katil, satu almari, tapi juga satu rasa, satu tanggungjawab. Bebanan kewangan diatasi, dikoreksi bersama.

Di sini, cinta akan mekar berputik, kekurangan ada di sebelah pasangan dilengkapkan pasangan lain. Usia perkahwinan juga akan melalui pra-matang, maka dalam tempoh demikian, terlalu banyak agenda perlu dirangkumkan, apa patut didahulukan, dan mana patut dikemudiankan.

SEBELUM KAHWIN

Berusaha menjadi terbaik untuk mendapat yang terbaik, bukan menilai orang lain baik tapi diri sendiri tiada usaha menjadi baik. Maka segalanya dilakukan dengan usaha dan niat yang ikhlas, niat baik akan dipertemukan dengan takdir-Nya yang baik-baik. Kebaikan kita dinilai oleh masa, kalau umur dah berginjak 20-25 tahun, tapi masih bermain PSP, baca majalah mangga, belek komik bersiri, bukankah teramat jauh untuk jadi baik.

Allah Taala berfirman, bermaksud: “...perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat)” an-Nur (24:26)

Benar kita boleh berlakon, depan orang cerah perut ibu mengandung, tapi sampai bila, tembelang kalian pasti dapat dihidu, bila dah kahwin semua itu sudah tiada lagi, kembali pada perwatakan sebelumnya.

Kalian berhak memasang cita-cita, memiliki isteri mampu menjaga pakaian dan makan minum, mendamba isteri rajin bertadarrus al-Quran dan bertahajjud malam, isteri rajin dalam kerja-kerja dakwah, mengimpikan isteri melahirkan zuriat soleh dan solehah, menginginkan isteri berkongsi suka dan duka, kalian boleh buat demikian, tapi sanggupkah kalian juga menjadi seperti apa seorang isteri harapkan, menemani di kala tahajjud, menyediakan pakaian dan makan minum, menjadi pemimpin baik buat dirinya dan anak-anak yang soleh dan solehah.

Mereka bertadabbur, dan memahami kalam Allah satu ini;

Allah Taala berfirman, bermaksud: “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan...” an-Nisaa’ (4:34)

Menetapkan niat untuk menjadi lelaki yang baik untuk keluarganya serta hasrat untuk melahirkan generasi baru yang membawa ad-Deen merupakan usaha yang murni. Sudah tentu usaha sedemikian memerlukan keteguhan dan kecekalan serta usaha yang berterusan sambil memohon pertolongan Ilahi. Niat yang baik akan menatijahkan hasil yang baik.

Seorang lelaki menyukai perempuan yang mempunyai sedikit sentuhan maskulin manakala perempuan yang akan menjadi isteri juga menyukai lelaki yang mempunyai sentuhan feminin.

Ringkasnya, suami akan suka isteri yang boleh berdikari menyelesaikan beberapa tugasan atau kerja-kerja yang selama ini dilakukan oleh suami, manakala isteri juga menyukai suaminya sekali sekala buat kerja rumah dan memasak untuk keluarga. Ada kalanya suami memerlukan isteri membantunya dalam menyelesaikan kerja-kerja yang selama ini suami yang lakukan, adakalanya si isteri memerlukan suami untuk ringan tulang dalam hal berkaitan house-chores.

Tiadalah itu satu harapan yang melangit, melainkan rasa ingin merealisasikan sesuatu yang sudah berkurangan dalam kehidupan insan hari ini. Rasulullah s.a.w dalam kesibukannya berdakwah dan menjadi penghulu ummat juga mampu memenuhi hak-hak keluarganya, dan membina satu keluarga Islami yang bahagia, maka kita juga berusaha untuk menjadi seperti baginda.

Saya tidak setuju kalian bercinta sebelum kahwin. Cinta tidak salah, tapi masalah besar adalah orang bercinta, salah meletakkan harga sebuah cinta. Kalau sudah rasa tidak mampu, maka jauhilah maksiat cinta.

Kebanyakan orang bercinta terbawa-bawa dengan khayalan cinta sehingga bersikap terlalu romantik. Bila berbual, banyak control macho sehingga tidak berani bercakap jujur dalam hal-hal tertentu. Bila bercakap, banyak tipu dari memberitahu perkara yang sebenar. Bila merancang, banyak manis dari yang pahit. Bila berjanji banyak hipokrit dari realistik. Ini lumrah orang bercinta. Kerana itu, elakkan mengenali pasangan terlalu intim sebelum berkahwin. Dibimbangi, kalian terkejut selepas berkahwin.

Sanggupkah kalian bercinta?



SELEPAS KAHWIN

Kehidupan adalah realiti yang memotretkan pelbagai palitan warna emosi, suka duka sebagai diari dibaca, dicermati pada hari muka, hal baik-baik sudah pasti diulang dan diperbaiki dari semasa ke semasa.

Kehidupan adalah lautan yang dipenuhi gelombang, taufan dan goncangan, membawa pelbagai cuaca, sudah pasti memberi kesan membekas di hati manusia. Hati manusia ibarat sebuah sampan kecil yang dipaksa berlayar dalam lautan luas. Mahu atau tidak, manusia perlu benar-benar memahami, belajar dari lautan kehidupan sebaik sahaja mereka membuka mata, dan bersedia memulakan pelayaran. Suri teladan para pelayar sudah ada di hadapan kalian, tinggal lagi kalian memilih cara mereka atau membentuk kaedah pelayaran tersendiri berdasarkan pengalaman mereka.

Pelayar terbaik, tidak lain dan bukan adalah baginda s.a.w.

Cinta itu bukan alasan utama untuk dapat bahagia, kerana ramai juga bercerai kerana cinta.

Ramai orang bercinta bagai hilang ingatan, tapi bercerai berai juga. Ramai yang kahwin suka sama suka, tapi rumahtangga kecoh. Ini bukan soal cinta atau suka. Ini soal sejauh mana kebergantungan suami isteri pada Allah Taala dalam setiap urusan, Sejauh mana mereka sepakat dalam mencari berkat dalam rumahtangga. Dengan kehendak Allah sahaja, rumahtangga akan berjaya dan bahagia. Pohonlah kebaikan pada-Nya, serta terus menerus menjadi baik.

Andai ombak kuat melanda bahtera, jangan disangka tiada harapan dapat berlabuh dengan selamat. Ingatlah semakin kita diuji, itu tandanya kasih sayang Allah Taala kepada kita dan Dia tidak akan membebankan hamba-Nya melainkan sesuai dengan apa yang daya kekuatan.

Allah Taala berfirman yang bermaksud: “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya” al-Baqarah (2:286)

Makin banyak kita diuji, makin dekat kita kepada-Nya dan semakin matang dan penuh hikmah kita menyelesaikan sebarang masalah dengan kaedah terbaik, dipersetujui bersama.

Bersabarlah para isteri dengan suami yang kebanyakannya akan diam dalam membatu, dan bersabarlah para suami dengan leteran dan bebelan para isteri yang adakalanya untuk menyedarkan anda. Dialah satu-satunya insan yang terbaik untuk diri kalian, bukan kedua, bukan ketiga. Berusahalah melengkapi kekurangan antara satu sama lain dengan segala kelebihan dan kebaikan pada diri masing-masing. Bukannya untuk meruntuhkan masjid yang dibina dan memisahkan ikatan yang terjalin. Carilah salah sendiri kenapa tidak mencari yang kurang baik tapi bisa diasuh menjadi baik.

Rumahtangga bahagia, bukan bahagia cukup material dan keperluan jasmani bahkan keperluan rohani. Maka bercintalah kalian sepuas-puasnya, kerana kalian adalah halal bagi pasangan. Setiap hembusan cinta kalian, pasti berbuahkan pahala di kebun cinta Ilahi di taman syurga nanti. Bukankan ironi sangat aneh, bercinta sebelum kahwin lebih hebat berbanding bercinta selepas akad, jelas sekali kalian hipokrit.

Kenapa perlu mengembalikan cinta?

Saya merasakan setiap manusia itu entitled dan deserved untuk hidup dalam tenang dan bahagia. Hidup tanpa cinta ibarat burung yang terbang dalam sangkar. Selagi ada ruang untuk bercinta, maka sirami dan bajailah cinta itu. Cinta selepas Ijab dan Qabul, sesungguhnya mampu untuk diluahkan dan masih ada untuk dihadiahkan bersama.

Selepas kahwin anda tetap sebagai nakhoda. Nakhoda kepada para kelasi di bawah tanggungan anda. Baik buruk kesudahan perjalanan mereka berada di tangan kalian. Prinsip dan paradigma utuh sahaja akan selamat mengemudi badai dunia.

 
blog design by suckmylolly.com