Friday, June 26, 2009

~26june

Posted by ван нур фархана at 6/26/2009 04:45:00 PM 4 comments Links to this post
sudah lama tidak menulis entry,tiba-tiba hari ni trase mahu je tulis sumthing...ni hari ini punya cerita,cerita afiq bersama zahra...



ni adik saya,nama dia afiq

eh,zahra xready lg nak tgkp picture,sabar la cik na

afiq duduk senyap2,cik na nak tangkap gambar,nak masuk dalam blog

xhensem la pakai puting,cabut2,macam budak kecik jer,xsesuai

zahra nak rasa puting afiq sedap x,sekejap eh
alamak,cik na marah sebab zahra trambik dgn xsengaja nye puting afiq,sorry2..afiq jangan la nangis,kang zahra tarik telinga afiq baru tau,ni tangan zahra kat telinga da..bek senyap
senyap pun,leh rasa puting afiq dengan lebih lame,hehe
xla sedap sangat,pesal la afiq suka sgt isap
xpe la,bagi afiq balik,xsedap pun,cik na ni,tangkap picture afiq xready lg,brape kali perlu zahra pesan??lenguh mulut,habis mulut zahra penuh air liur
afiq,jangan la asek isap puting,ckp la gan kak zahra,zahra bosan ni,boring2,cartoon xstart lg...
bek kaco afiq before cerita start,hehe..suke2 kaco afiq,afiq hensem...

Wednesday, June 10, 2009

~sifat- sifat peribadi kelahiran Jun

Posted by ван нур фархана at 6/10/2009 11:34:00 PM 2 comments Links to this post
ni curi dari blog orang,sifat- sifat peribadi kelahiran Jun mengikut kajian 25 tahun Dr Fadilah Kamsah..agak- agak ada kena tak dengan kita?hehe


Berfikiran jauh & berwawasan.
Mudah digunakan/dimanfaatkan orang kerana sikap baik.
Berperangai lemah lembut.
Mudah berubah sikap, perangai, idea & mood.
Idea yg terlalu banyak di kepala.
Bersikap sensitif.
Otaknya aktif (senantiasa berfikir).
Sukar melakukan sesuatu dgn segera.
Bersikap suka menunda-nunda.
Bersikap terlalu memilih & selalu mahu yg terbaik.
Cepat marah & cepat sejuk.
Suka berbicara & berdebat.
Suka membuat lawak & bergurau.
Otaknya cerdas berangan-angan.
Mudah & pandai berkawan.
Orang yang sangat tertib.
Pandai memamerkan sikap.
Senang berkecil hati.
Mudah terkena influensa.
Suka akan kebersihan.
Cepat merasa bosan.
Sikap terlalu memilih & cerewet.
Kurang mempamerkan perasaan.
Lambat sembuh apabila hatinya terluka.
Mudah menjadi eksekutif.
Kedegilan yg tidak terkawal.
Mempunyai prinsip siapa yg memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya.


Tuesday, June 9, 2009

~9june

Posted by ван нур фархана at 6/09/2009 05:59:00 PM 1 comments Links to this post
da lame xtype di blog,so ada mase sekejap ni,nak type sedikit,tp mesti jadi panjang n mcm2 bosan sikit,tp lantak la,kisah pe,hehe...

cerita 6june
mula2 nak ikut keah pergi tengok wayang kat klcc,tapi sebab kt xmandi lg time tu,malas nak siap pegi,snanye br bangun tido,past pe lagi,tido la balik,kt memang bangun lewat cuti2 ni,lagi2 sebab tido gan afiq,dia suke bangun setiap 1 jam,xpun plg lmbt 2jam,lepas kita bangun,mama suh kita siap2,pergi kenduri jiran,jiran selang 3buah,anak dia kawen,mula2 nak pegi,tp baju nak kena iron lg,malas rasa nya,tp mama ajak da bnyak kali,kita pun buat la keputusan nak pergi la,boleh makan2,hek2..time tu kul 1,1.30 mama kate,nak pergi,kita pun cpt2 la siap,sbb bju sume xiron,kita pinjam kebaya keah,n tudung mama...kita siap sepantas superman terbang.. abg,kak suzy(kak ipar) gan zahra smpi rumah,malam tu dorg tido rumah dorg,then kita org pun bertolak la dengan berjalan kaki,depan rumah je kan,kita cr la sandal nak pki,tp xda, pastu pinjam la selipar keah,hehe..kt ada terperasan,da la jugak org yang menengok selipar keah tu,berkenan mayb,hehe...kalau kat kolej,org pakai utk pergi toilet biasenya...tapi ok la,selipar tu xlicin sgt,jalan atas jalan tar kan...kita ambik nasi dgn ayam je n dgg seketulpadahal lauk macam2,xsuke daging sangat,tp ambik la,nanti mcm pingan makanan budak2 jer,nasi dgn ayam,nanti org tgk pun rasa kecian,xcolourful lgsg,sek bek nasi warna kekuningan..lepas makan,kita pun balik la gan zahra n kak suzy,yang laen balik lewat sikit,sebab kitaorg bersama budak2 kan,zahra da mengantuk...ni pict lepas kekenyangan,kt je la kenyang,zahra x,dia xlh mkn lg,dia tukang menyaksikan kt mkn,hehe
muka ku makin bulat cuti ni,huhu...habis la,sape makin gemuk kena belanja burger king,mesti kalah ni,huhu...

cerita 8june
semalam,kita tido nak kul 3pagi,sebab afiq menangis2,kita xboleh tido,tapi kt xtgk dia,sebab rasa sangat2 perlu tido,sebab kena bangun awal,training(enumerators training workshop) daftar kul 8,so kena tolak kul 7....kita wat alarm kul 6.30,mama nye alarm kul 6.15,so mama kejut la kita kul 6.15,pas tu mcm biase,kita xmo bangun,kita terjaga lagi,kul 6.30,then tido balik,kita snooze kan dia,then pas bunyi lagi,tros bangun cepat2 n pergi siap2,tepat kul 7,kita pun bertolak(pergi sane pki jeans hitam gan kemeja hitam yang tidak beriron,tudung je iron,hehe) dengan penuh bergaya,hehe,perasan...mula2 naek putra lrt dr stiawangsa smpi masjid jamek,kat situ ambik surat khabar free,kita tgk2 paper tu tros baca,pasal plane yg crush tu,mayat jumpa 3 lagi lepas seminggu,n xtau jantina,mesti la xtau sape mayat tu,seminggu kat laut berendam,huhu...lepas ambik paper free,kt pun pegi STAR,stop kat station PWTC,sebelah je hotel legend tu,ingt jauh,sek bek ayah umi xambik kt kat station PWTC,kalau x,wat malu jer kt,xtau tak muka kat mane,jalan sikit sangat da smpai hotel tu,kt tunggu umi(kawaku) kat luar,time sampai lebih kurang 7.37,mcm xpercaya smpi cpt sangat,ingat akan smpi lewat,lepas tu umi sampai,ktorg pun masuk,tibe2 daftr kul 830,start kul 9,awalya sampai,so kitorang pun pergi toilet,hehe,pe lagi,tangkap gambar adalah hobi kitaorg...
umi salmah zainol
wan nur farhana mohd yunus
lepas daftar,kiraorg pun masuk la,tempat nye di ballroom 1 xsilap,hehe...majlis dimulakan kan dgn ucapan dari project manager,yang best nya suma perempuan,n bla2...kul 11,time minum pagi,gmbr makanan lupa nak tgkp plak,kalau x,leh tunjuk...lepas tu sambung balik,n makan lagi kul 1.30,time ni,kita sempat tgkp gmbr,sangat la rambang mata nak pilih makanan,cuma xleh nak ambik sume,kalau da bekas makanan bawa,da lame da tapau,ehhee...ha...gambar makanan time lunch ni sempat kita ambik,hehe...di bawah adalah pict2 nya..

mula2,kita makan ni,tomyam,malas ambik nasi,ade macam2 lagi,udang la,daging la,spageti pun da,nak ambik,tp mcm malas jerk,sebab mata ternampak part kek2,hehe..so ambik la tomyam ni,sebab kedudukan tomyam paling depan,makann len same je mcm makanan mkn time kenduri ritu,tertarik sangat2 dengan kek,kalau la boleh makan sume,nak tgkp gmbr sume kek2 itu malu la,kang org kate mcm kambing masuk bandar,huhu

pastu kita makan ni
pastu kita makan ni
yang sagu warna putih,nama dia puding sagu,nak bagi umi rs satu,sebab tu ambik dua,ingat same macam yang kita gan keah buat,tapi semesti nya rasa dia xsame,n nak tau mane lg sedap???mesti la keah gan kita yang wat lagi sedap,serious,xperasan,hehe...memang kitaorang buat lagi sedap,tapi deco dia lagi cantik la,huhu...kita ambik jugak abc,wat sendiri,bahan2 disediakan,kita just kena campur2 kan,kita cmpur xsedap rsnya,kt xda bakat mencampur kan bahan2 dia,xmanis langsung n memang rasa pelik,xtau masalah ape nya,huhu...kita mkn xhbs puding sagu tu,abc gan sushi salmon,kalau keah ada,mesti happy,mcm2 sushi ada,kita sudah try banyak kali,tetap xsuke sushi,walaupun minat jepun sangat2,hehe..

lepas habis makan,tros pegi surau,n start balik training,ada mock session,kt xhbs pun,ade 31pages soklan yang perlu kita interview org,kita pun bosan nak tnya org,lagi la bosan org yang akan menjawab soklan kita tu,yang betul2 mungkin minggu depan,so kena belatih menyoal tanpa membuat kan kt dgn org yg di interview tersebut tidak la bosan,da la ada soklan sensitif,harap kt pandai tnya,tkt2 kena ketuk kepale plak nanti,program ni under UNDP(united nation development programme) gan jabatan pembangunan wanita,nak wat research pasal,poor single mother,so yang akan di interview nanti adalah wanita2 dari perbagai kategori yang membuat kan mereka ini di panggil single mother,mungkin kerana mereka adalah balu,janda,ambik anak angkat,atau pun,ada anak tanpa perkahwinan,huhu..

training tu patut habis kul 5,tp kul 4.15 kitaorg balik,sebab mcm da xda pape,rmi jugak da balik,orang2 majilis tu pun kasi balik kan,pa lg,hehe...kita gan umi dpt rm80 utk travel cost,best nya,hehe...sape dtg dr perlis n kelantan rm180,kl putrajaya selangor plak rm80,manakala negeri yang xdisebut kan dpt rm150,ehhee...kita nye cost snanye semlam around rm7 sahaja,hehe..suke2...ni gmbr before kuar dr legend hotel,hehe

lepas tu,kt gan umi pun,pergi la the mall ,xsilap name dia mcm tu la,tapi sebelah legend hotel betul2 jer la tmpt tu,banyak murah2 brg,tp kitaorg nak pergi toilet jap,sebab bnyk minum air kot,lepas da nak kuar toilet,terperasan,suar kita basah,pegi lagi sandar dekat tepi sinki tu kan,padan muka pada diri ku,huhu..sek bek la umi pki baju 2 lapis,kita pun terpaksa la memakai baju umi yang luar tu,kita plak yang pakai baju 2 lapis plak,agak kelakar jugak,selalu t shirt kat dalam,tp kita kemeja,hehe..tapi pape pun,sek bek ada umi,kalau x,xsempat jln2 lagi...pastu kita pun kuar berjalan2,pegi kedai hot kot name dia,xingt,tp sngt la suke,bnyk sangat tulis buy 1 free 1,buy 2 free 1,kt beli sticker 1,dpt 1 free,pastu beli jugak utk tampal kat cermin,bentuk love2 kakyu tgk yg tmpal kat cermin pun dia suke,dia nak jigak,ntah bila nak pegi lagi,harap interview respondent nanti kat legend hotel lg,dpt makan mkanan laen yang xmkn lg,gan beli love2 tu,ehehe...

tiba2,lepas jalan2,suar kita da kering,kita pun tukar la baju,n tros balik,sebab jam da kul 530,keah hbs tuition time tu,da janji gan dia,dia ajak pegi pasar malam,umi stay surau,sebab ayah dia ambik dia kul 8,hehe.....kitaorng jumpa kat lrt masjid jamek,then kita citer pasal sushi kat keah,sangat la jeles dia,favorite dia sushi yang xsedap tu,tapi suke bila dia jeles n gram,haha...kakak yang jahat kita ni...kitaorg smpi rumah nak kul 6lbh,pas smpi rumah,tros kita makan nasi,sbb kelaparan,sebab xmkn nasi kot...

pastu badan pun rasa nak demam2,tapi xjadi demam,ehehe...

sekian sahaja la cerita kt,em,result uitm maybe kuar esok,xpun esok esok lagi,xpun esok esok esok lagi,tah la,takut2,harap sume nya ok,mungkin xseelok dulu2,tapi doa2 harap ok la,n ku dpt trima sume nya...yang lepas kena lupa kan,ambik pengajaran nya,yang akan dtg pun akan jadi yang lepas jugak nanti,huhu...chayok2 farhana...selamat membuzykan diri anda...

Wednesday, June 3, 2009

~3june

Posted by ван нур фархана at 6/03/2009 01:05:00 AM 2 comments Links to this post
hehe..1stly nak kasi tau,umo ku sudah meningkat sebanyak 1tahun menjadikan usia ku 21 tahun,happy birthday to me,hehe..da tua pun,so masa ku hidup kat dunia ni pun makin pendek la,ni gah type sambil baby afiq tido atas kita..

picture afiq yang baru sahaja di snap

gelap sikit gambar ni,sebab xleh flash2,dia baby lagi..

kt jaga dia malam ni,mama dia sakit perut..kecian kak yu,huhu...nak angkat afiq susu kan pun sakit,xleh angkat berat2...


semalam(2june), kita bersama keah wat begedil gan puding sagu,hehe..so nak buh pictures sikit..

di sebabkan ayah time masak soto,dia suke sangat makan begedil dengan banyak nya,spatutnya makan bersama2 soto..jadi saje je wat goreng kan mereka,xda soto2...

mula-mula keah buat.jadi begini begedil nya


hehe..macam telur kaco pun ada,tapi disebab kan kitaorang wat puding sagu serentak,then kerana terjadinya begitu rupa bergedil.keah selesai kan sagu,kt pun tambah la sedikit tepung jagung,kaco kan balik, jadila seperti picture dibawah

selepas bentuk kan semua,banyak tu je kitaorg dapat
dan ini begedil selepas di goreng,begedil ini bukan guna daging lembu,tapi daging ayam,sebab daging lembu xda,xsempat nak sembelih,hehe


ayah mengomen,dia kate,begedil xmacam ni,patut tebal2 n gemuk2,tapi kt wat mcm cucur plak,pastu dia kate,patut makan gan soto ke nasi ke,hehe..kt jawab,xpe,asal boleh makan,practise makes perfect,practises make perfect,tp kalau xsuke, xmau buat da,tros ayah ku berkata,kalau makan gan sos,ni la bergedil tersedap,hehe..kang ayah jugak yang xdapat makan begedil lagi kan...

keah nye puding sagu,xsempat ambik picture,tapi picture terdahulu yang penah kt gan keah buat,ni gambar dia..

puding sagu

memang sedap puding sagu ni,lagi2 lemak bercream,gemuk2,macam mane xgemuk,kat peti ais xpenah sunyi tanpa sagu ni,huhu...

hari ini(pagi sakgi kot),fikri, kawan keah nak datang rumah,sepatut nya kitaorg kuar pergi jj,tp memandangkan ada 2 baby kecik(zahra n afiq) n 1 baby besar(kakyu) yang perlu mama jaga,kita membuat keputusan,kita akan maen masak2 di rumah,so makanan tengah ari,tidak perlu mama masak,tapi mahu masak apakah??kita pun xtau,susah2,masak telur goreng aja,haha...

k la,sebelum tido,nak letak gambar afiq,baru tgkp jer,dia kita da letak atas katil,ni gambar dia,xtrang jugak,off kan flash...


afiq jangan menangis macam semalam ya..cik na sayang sama afiq,sweet dreams...

Monday, June 1, 2009

~31may

Posted by ван нур фархана at 6/01/2009 02:01:00 AM 3 comments Links to this post
hari ini,tiba2,pukul 6lebih,mama suh kita and abang ganti mama gan ayah pergi kenduri sedara,sebab dorg xsihat,demam+sesema,so,kita pun bersiap la,sebenarmye kt pun da sesema,kat card kenduri tu tulis tetamu tiba 8.30,mama suh bertolak 745,tapi abg penat,sebab ptang tu dia ada kenduri gak,dia tertido,kecian plak nak kejut dia,kita pun bersiap2 dulu,sebab pompuan kan lambat sikit siap,kul 715 kita pun mandi2 kambing,pas tu solat n bersiap2,baju pun men pilih jer,pakai2 bedak,ingat kan mahu pakai celak,xkan pergi kenduri muke pucat kan,tapi kerana terlampau malas pakai bedak je la,lipbalm pun xpki(xsuke pakai pape kat mulut,rasa berat bibir bila pakai),nak pakai celak lak,keah je pandai pakai kan,kt xreti,malas suh dia,kang dia membebel xsudah,pas siap2,mak tok kate,'cantik nya na macam anak itik',hehee...xtahan nye bila maktok sebut macam anak itik,mengapa harus anak itik??adakah kerana abang amir suke itik???sampai penuh anak2 itik nye permainan di rumah,ahah...

kitorang ke tmpt kenduri bertolak kul 815,tu pun mama call,da siap blom,call dari klinik,dorg pergi klinik,ayah dpt mc 2hari,kitorg sampai dalam 830lebih,xla lewat sangat,ingat kan da penuh,rumah xla jauh sangat dengan depalma hotel,kitaorg parking kat luar jer,depan ampang point,free,eheh..jimat2,boleh saving untuk beli ice cream len kali..time onway tu,da jugak terpk,best jugk ponteng pegi kenduri,pegi ampang point,da reject shop situ,suke pegi situ,murah2,hehe...majlis start dalam kul 9,awal2 ade budak2 girl menari ballet,comel la sangat2,pastu pengantin pun masuk,n silat2,n macam2 la jugak,tapi xbawa spec,so macam penat la mata menajam kan nye,so xtgk sangat yang len2..then lepas tu,upacara yang paling kt suke,MAKAN,ehhee..ade bnyak lauk,tapi kita makan ikan tepung,ayam gan seekor udang,n nasi sikit jer,sebab lauk buh banyak,hehe...kita habis ka sume ikan yang ade dalam dulang tu selepas sume org ambik ikan tu,hehe..suke2,tapi sebenarnye rasa mcm uncle kt nak tambah lagi ikan tu,nampak dia tengok ikan kt nk ambik,sorry ye uncle ku,kita paling muda di antara yang len,so kena mengalah sikit la,trasa kejam jugak,tapi xper,kita xmakan makanan lain,n mungkin uncle xmakan jugak makanan laen,cholestrol,huhu...lepas sume selesai makan nasi,ku tunggu la ice cream gan tapai,tibe2 bila sampai,pudding kot name dia,tapi rasa mcm caramel,tah la,tapi bahan2 nya memang telur yang byk digunakan,menu xmcm selalu iaitu ice cream,tapi xper,bagus gak bukan ice cream,kang batuk plak,hehe...

puding

kemudian,kul 10 lebih nak kul 11 kita gan abang balik,membawa cenderamata kot,xpun cenderahati pangil dia(bahasa melayu ku amat lemah,begitu juga bahasa omputih,terrer lagi bhs jepun,perasan nyer),kitaorg dapat pasu berbunga dari ikea gan kek.

pasu bunga putih
abang dapat bunga pink,hehe...

lepas balik tros maen gan zahra,pastu maen gan afiq,bosan2 naek atas nak tido,b4 tu type cerita sikit,nak bagitau,sebenarnya kita da demam,huhu... xsuke2,xsuker...

nampak nye esok,kita kena makan ubat jugak,xbest,xbest
 
blog design by suckmylolly.com